Založ si blog

Faktor X v zmene klímy

V posledných rokoch pozorujeme exponenciálny nárast extrémnych prejavov počasia, ako sú silné búrky, krupobitia, tornáda, záplavy a suchá. Tento nárast je spôsobený zvýšeným odparovaním z nadmerne prehriatych oceánov. Svetový oceán sa od minulého roka zohrieva bezprecedentným tempom, ktoré prekonáva všetky tabuľky a očakávania klimatických modelov. Vedci sa preto začali zaujímať o neznámy „faktor X,“ ktorý môže ovplyvňovať globálne otepľovanie. (napr. https://www.nature.com/articles/d41586-024-00816-z).

Na druhej strane, skupina vedcov z rôznych odborov zverejnila v apríli tohto roku správu s názvom „O progresii klimatických katakliziem na Zemi a ich katastrofálnych následkoch.“ V tejto správe analyzovali množstvo geodynamických zmien, ktoré sa odohrávajú na našej planéte v posledných rokoch. Významným zistením bol skok jadra Zeme v 90. rokoch minulého storočia, ktorý sa prejavil aj na iných parametroch našej planéty. Medzi tieto zmeny patrí zrýchlený pohyb severného magnetického pólu, zmena v toku magmy na hranici zemského jadra a plášťa, nárast seizmickej aktivity na oceánskom dne, zmeny v rotácii Zeme a dĺžke dňa, zmena rozmerov Zeme, a zmeny vo vzdialenosti Zeme od Mesiaca.

Táto správa doslova vyráža dych svojou komplexnosťou a závermi. Nielenže ponúka odpovede vedcom, ktorí hľadajú spomínaný „faktor X“ v otepľovaní Zeme, ale zároveň aj modeluje neutešenú predpoveď exponenciálne narastajúcich klimatických katastrof v blízkej budúcnosti. Vzhľadom na vážnosť a dôležitosť informácií obsiahnutých v tejto správe by sme jej, podľa môjho názoru, mali venovať zvýšenú pozornosť.

Správu je možné nájsť na:

https://be.creativesociety.com/storage/file-manager/climate-model-report-a4/sk/Climate%20Report.pdf

DEMDIS zmierenie občianske fórum

Aké občianske fóra nás priblížia k porozumeniu? A pôjde to, aj keď nás budú politici ignorovať?

08.09.2024 18:00

K zmiereniu slovenskej spoločnosti po atentáte na premiéra nedošlo a nespokojnosť sa hromadí. Pomôžu nám nové občianske fóra, aj keď ich politici budú ignorovať?

Lysá Poľana vetroň

Tragédia v Česku: Žiak leteckej školy v panike vyskočil z vetroňa, neotvoril sa mu však padák

08.09.2024 16:58

Polícia uviedla, čo sa podľa predbežných zistení pod tragédiu podpísalo.

Michal Šimečka

Podrží Hlas Šimečku? Susko: S otvorením schôdze pomôže, hlasovanie bude tajné. Dobrý politický obchod, hodnotí Kolíková

08.09.2024 16:39

Poslanci sa v utorok vrátia na riadnu schôdzu, na programe je viacero odvolávaní.

Branislav Gröhling

Učitelia nahrádzajú pyrotechnikov. Zhoršenie bezpečnostnej situácie spôsobila vláda, tvrdí Gröhling

08.09.2024 15:38

Opozícia zrejme navrhne na post predsedu parlamentu Františka Mikloška z KDH.

Anna Bieliková

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 529x
Priemerná čítanosť článkov: 529x

Autor blogu

Kategórie

Archív